Korttidsarbete

Korttidsarbete innebär att staten kan stötta företag i krissituationer genom att stå för delar av lönekostnaden. Detta hanteras genom en arbetstidsminskning och en löneminskning för de anställda, det finns tre nivåer:

NivåArbetstidsminskningLöneminskningStatenMinskad kostnad arbetsgivare
120%4%15%-19%
240%6%30%-36%
360%7,5%45%-53%

Längst ner på sidan finns allmän information om Korttidsarbete som är bra att ta del av.


Hur hanterar man Korttidsarbete i Cloud?

Man hanterar Korttidsarbetet i två steg:

  1. Tillägg/avdrag Korttidsarbete

Man börjar med att lägga in ett Tillägg/avdrag "Korttidsarbete" på den anställde.

Man anger för vilken period som korttidsarbetet gäller. 

Minskad arbetstid: Här anger man med vilken procent som nedsättningen i arbetstid som korttidsarbetet gäller. Siffran man skriver in här visas i schemat så att schemaläggaren får information om att den anställde har korttidsarbete och på vilken omfattning.

Minskad lön: Här anger man i procent vilket avdrag på lönen som ska göras i samband med korttidsarbetet. Systemet gör avdrag med den angivna procenten på alla bruttolönehändelser, förutom utbetalning av semestervärden. Dessa ska inte avdrag göras på. Det innebär att månads-och timlön, tillägg, OB, etc kommer att sänkas. Om man vill göra egen justering av dessa så kan man göra det manuellt.  Genom Visitas avtal om korttidsarbete sker ingen minskning av semesterintjänandet. Det innebär att alla delar som är semestergrundande kommer att beräknas på den avtalade lönen. Däremot kommer avdraget att göras på lön efter löneminskning.

För de företag som inte har kollektivavtal kan beräkning av semester göras enligt semesterlagen vilken säger att semesteravsättningen baseras på den intjänade bruttolönen vilket under korttidsarbetet innebär lön efter löneminskning. Vi har inget stöd för detta, så om man önskar den beräkningen så får man göra det manuellt.

Korttidsarbete under uppsägning
Om en anställd/flera anställda har blivit uppsagda under korttidsarbetet kvarstår de i korttidsarbetet men löneminskningen står arbetsgivaren för och därmed ska ingen löneminskning göras. Det innebär att man sätter 0% i rutan för minskad lön.

2) Frånvarohantering

Det andra steget man gör är att hantera arbetstidsminskningen genom att lägga in frånvaro "Korttidsarbete" på den anställde. Frånvaron finns i frånvarofliken. (Den kan även läggas in via schema/dagsavstämning). Man lägger in frånvaron under stödperioden för den procent som arbetsminskningen gäller. För månadsanställda kommer timmar att tillgodoräknas i timbanken. När man lägger in tider för frånvaron ska man tänka på att det ska grunda sig på hur den anställde skulle ha arbetat om det inte vore för korttidsarbetet. För timavlönade kommer systemet att betala ut timmar för korttidspermitteringen. Finns OB på dessa frånvaropass så kommer även OB att betalas ut. 

Observera att det är viktigt att antalet arbetade timmar stämmer med den nivån som man ansökt om.


Redan tjänsteledig innan korttidsarbetet?

Om en anställd är helt tjänstledig utgår inget stöd för den anställde. Frånvaro tjänstledig läggs in för hela omfattningen.

Om en anställd är föräldraledig på deltid så utgår man från den sysselsättningsgrad och den lön som är aktuell för deltidsarbetet.

Exempel där korttidsarbete införs med 60% minskning i arbetstid, dvs 40% arbete, samt löneavdrag med 7,5%:

En anställd är föräldraledig 25%. Om heltidsmåttet för veckoarbetstiden är 40 timmar ska den anställde arbeta 30 timmar under föräldraledigheten (40*0,75). KTA införs där arbetstiden ska vara 40%. Man utgår från de 30 timmarna som den anställde ska arbeta under sin tjänstledighet, därmed ska den anställde arbeta 12 timmar (30*0,4) Månadslönen efter föräldraledigheten är 18 750 kr och det är från den lönen som avdraget på 7,5% ska göras.


Enligt anställningsavtalTjänstledighet 25%Korttidsarbete
Sysselsättningsgrad100%75%30% (40% av 75%)
Timmar per vecka403012
Månadslön250001875017344


Sjukfrånvaro

Generellt hanteras sjukfrånvaro under korttidsarbete som vanligt, dvs. som om den anställde inte omfattades av korttidsarbete. Löneavdrag beräknas på den reducerade lönen.

Om den anställde är sjukskriven på heltid innan så fortlöper den frånvaron som vanligt.

Sjukskrivning vid deltid:


Vid en sjukskrivning är det arbetsförmågan som är grunden till antalet timmar som den anställde kan arbeta, här får man fråga sig om den arbetstidsminskning genom korttidsarbetet som tillämpas "äter upp" den arbetstidsminskning som sjukskrivningen ger? Om en anställd är sjukskriven på 60 % och korttidsarbete införs med en arbetstidsminksning på 60 % så är arbetsförmågan densamma. Sjukskrivningen försvinner inte, men sjukpenningen kan göra det på grund av minskningsregeln då korttidsarbete innebär att den anställde får behålla stora delar av sin lön.

För att rätt frånvaro läggs in uppmanar vi er att stämma av detta med Försäkringskassan och utifrån deras beslut hjälper vi er att lägga in korrekt frånvaro.


Intjänande av röda dagar - extra ledighetsdagar

I detta avseende räknas frånvaron som arbetad tid, och tjänar alltså in röda dagar enligt Visita-HRF´s kollektivavtal.


Här ser vi en samlad bild av den anställde med både frånvaro och löneavdrag:

 Frånvaron har lagts in på 60% av månadens tid, den anställde har arbetat övrig tid. Man ser avdraget på lönen i lönesammanfattningen. Beloppet i parentes är beloppet som avdraget grundar sig på.

Månadsavlönad:

 

Timavlönad:


Avstämning av tid


I de flesta kollektivavtal anges avstämningsperioder i vilken den anställdes schemalagda och arbetade tid ska stämmas av. I avtalet mellan Visita-HRF är avstämningsperioderna 8 respektive 16 veckor för tim-respektive månadsavlönade.
Tillväxtverket styr avstämningen av det statliga stödet. En förutsättning för stödet är att den överenskomna arbetstiden förläggs underavtalsperioden, dvs den nivå av arbets-och löneminskning som har ansökts för den anställde. Då kan man med stöd av kollektivavtalet
låta den anställdes arbetstid variera på 8 respektive 16 veckor men man måste ta hänsyn till avtalsperioden hos Tillväxtverket. Det innebär att när en avtalsperiod avslutas måste arbetstiden hamna på 40% i ovan exempel.
Observera att detta är våra tolkningar, ansvaret för avstämningen ligger på arbetsgivaren.
I schema>Periodöversikt kan man stämma av timmarna. Eftersom korttidsarbetet läggs in som en frånvaro så kan man här stämma av dessa tillsammans med övrig frånvaro samt arbetad tid mot den anställdes avtalade tid.

Allmän information om Korttidsarbete

Stöd i kollektivavtal eller inviduella avtal med minst 70 % av de anställda behövs för att ta del av det statliga stödet.

Medlemsföretag i Visita ges möjlighet att tillämpa korttidsarbete genom en standardiserad lokal överenskommelse med HRF. För mer information ber vi er kontakta Visita.

För att se vilka kollektivavtal som har tecknat avtal om korttidsarbete se Medlingsinstitutets hemsida: https://www.mi.se/forhandling-avtal-2/avtal-2020/korttidspermittering/

För övrig information gällande korttidsarbete hänvisar vi till Tillväxtverkets hemsida:

https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidsarbete.html


Lönehöjning i aktiv KTA period

Grundtanken med lagen om korttidsarebete (2013:948) är att alla parter tar en del av kostnaden för korttidspermitteringen, staten, arbetsgivaren och den anställde. Här finns dock ett undandtag inskrivet i lagen gällande lönehöjningar reglerade via kollektivavtal, dessa får inte arbetsgivaren stöd för. Vi följer SRF branschkod för korttidsarbete där löneminskningen görs på den anställdes faktiska lön, det vill säga att minksningen görs på den nya lönen efter lönerevisionen. Det innebär att arbetstagaren och arbetsgivaren delar på kostnaden för lönehöjningen. Tillväxtverkets tolkning är att lagen endast ger utrymme för löneminskningen av den anställdes ordinarie lön, den ordinarie lönen avser lönen i jämförelsemånaden. Det innebär att arbetsgivaren står för hela kostnaden. Här har fackförbund och arbetsgivare möjlighet att förhandla om att avdraget görs på den anställdes faktiska lön. 

Relaterade länkar:

https://kundforum.tillvaxtverket.se/org/tillvaxtverket/d/vad-galler-for-loneokningar-for-korttidsarbete-202/

https://kundforum.tillvaxtverket.se/org/tillvaxtverket/d/pa-vilken-lon-ska-loneminskning-goras-vid-lonehojn/?subscription=rqzegptd5wy3ns1fi97xdhgxg3ddyl5x#c3698848

https://kundforum.tillvaxtverket.se/org/tillvaxtverket/d/fortydligande-om-loneminskning/?subscription=tk7fkxj358rlkxjejjln7hxey4an1uh4#c3699147


Justering enligt Tillväxtverkets tolkning

Tillägget "Korrigering avdrag för korttidsarbete" används, här anges beloppet för korrigeringen. 

Korrigeringen ska göras från och med den månad den anställde fick en höjning av lönen, exempelvis första november.  I nedan exempel har den anställde fått en höjning av månadslönen med 675 kr per första november.

Den anställde hade en lön på 25 000 kr innan höjningen. Korrigeringen blir 7,5% av lönehöjningen vilket blir 50,63 kr. Denna korrigering läggs in i ovan tillägg "Korrigering avdrag för korttidsarbete".

Om den anställde har fått OB ersättning ska den också korrigeras då det är OB nivåerna i jämförelsemånaden som avdraget ska baseras på. För att få fram antalet OB timmar är det enklast att göra en rapport:

 

Med hjälp av antalet timmar beräknar man nu mellanskillnaden på OB ersättningen:

OB värden innan 1/11 2020: OB1 22,84, OB2 20,13

OB värden efter 1/11 2020: OB1 23,53, OB2 20,73

Mellanskillnad OB1: 23,53-22,84=0,69

Mellanskillnad OB2: 20,73-20,13=0,6

Ovan exempel får en korrigering på OB1 på 0,69*6h= 4,14 kr

Caspecos hantering av korttidsarbete

Vi har valt att hantera korttidsarbete som en frånvaro i systemet. För månadsavlönade kommer det att ge timmar i timbanken och för timavlönade kommer timmar att betalas ut. Den ger OB ersättning och tjänar in extra ledighetsdagar beroende på när den läggs ut.

Från vilket schema läggs frånvaron? Det avtalade schemat, schemat som är kopplat till den anställdes sysselsättningsgrad innan korttidsarbetet.

Instruktionen utgår ifrån att ett avtal om korttidsarbete är på plats, antingen via företagets kollektivavtal eller genom förhandling med respektive anställd om företaget saknar kollektivavtal.