Sjukfrånvaro nya regler fr.o.m 1/1 2019

Den nya sjuklönelagen innebär att tidigare karensdag tas bort för att ersättas av ett på förhand givet karensbelopp. Visita har i förhandlingar med berörda arbetstagarorganisationer anpassat de nya sjuklönebestämmelserna genom införandet av karensperiod i kollektivavtalen. Det innebär som tidigare att en sjuklöneperiod inleds med en period som inte berättigar till sjuklön. För att sjuklön ska utgå krävs att hela arbetstagarens karensperiod löpt ut. Det innebär att karensperioden kan löpa över flera arbetsdagar. Det innebär också att om frånvarotiden den första dagen är fler timmar än karensperioden så utgår sjuklön för timmar som överstiger karenspeioden den första dagen.



Karensperioden utgör 20% av arbetstagarens genomsnittliga veckoarbetstid.

Registrering av sjukfrånvaro i Cloud:

När man registerar sjukfrånvaro i Cloud så görs en beräkning automatiskt för vilken karensperiod som sjukfrånvaron ska beräknas på:

  • Välj frånvarotyp "Sjukfrånvaro" i fliken "Frånvaro"

  • Se över omfattning för sjukfrånvaron och välj datum för sjukperioden

  • Överenskommen veckoarbetstid:

Sysselsättningsgraden för anställningen hämtas från fliken anställning. Om sysselsättningsgrad har ändrats under sjukperioden så sätter systemet den senaste sysselsättningsgraden. Verifiera och ändra eventuellt sysselsättningsgraden. Om en anställd inte har någon sysselsättningsgrad (anställningsform enstaka dagar) så kommer systemet default sätta 100% i sysselsättningsgrad. Kontrollera att sysselsättningsgraden stämmer överens med den genomsnittliga veckoarbetstid som den anställde arbetar. Beräkningsgrunden ska vara en representativ period av den genomsnittliga veckoarbetstiden. Se nedan exempel för beräkning av genomsnittlig sysselsättningsgrad.

  • VIKTIGT: Finns det pågående obetald tjänstledighet (t ex föräldraledighet eller tjänstledighet) fyller man omfattning i rutan för "Tjänstledighet obetald" Uppgiften tas med i beräkningen för den genomsnittliga veckoarbetstiden.

  • Den genomsnittliga veckoarbetstiden hämtas från fliken anställning

  • Karensperioden beräknas utifrån överenskommen sysselsättningsgrad, eventuell obetald tjänstledighet, genomsnittlig veckoarbetstid och omfattningen för sjukfrånvaron. Sjuklön betalas ut när karensperioden löpt ut.



Beräkning av genomsnittlig sysselsättningsgrad för tre månader exempel:

  • Timmar att arbeta i januari  (beräknas 8 h måndag-fredag)= 184 h

Arbetade timmar i januari= 65 h

Sysselsättningsgrad i januari= 65/184=35 %

  • Timmar att arbeta i december= 160 h

Arbetade timmar i december= 45 h

Sysselsättningsgrad i december= 45/160=28%

  • Timmar att arbeta i november=176

Arbetade timmar i november=30 h

Sysselsättningsgrad i november= 30/176=17%

  • Den genomsnittliga sysselsättningsgraden för beräkningsperioden är 35%+28%+17%/3= 27%